Høsteriet - Småt og alsidigt
Høsteriet ligger ved Andelssamfundet Hjortshøj, på toppen af bakken med udsigt til Kalø Vig. Her dyrker vi omkring 70 forskellige afgrøder på blot 6000 kvadratmeter - godt og vel en halv hektar jord. Den store mangfoldighed i dyrkningen understøtter en varieret kost til vores kunder og et sundt sædskifte på vores mark. Et bredt sortiment gør vores produktion modstandsdygtig i de svingende vækstsæsoner, så vi eksperimenterer ivrigt med både nye varianter og gamle sorter.
Høsteriet er stiftet i efteråret 2022. Det er en drøm, der har været mange år på vej. En drøm om at skabe et lille, modstandsdygtigt, bæredygtigt og alsidigt landbrug, som med regenerative og økologiske principper arbejder på at opnå en sund jord, sunde planter og sunde menneskeliv.
Gartneriet er indrettet småt og godt, fordi vi tror på et nærværende jordbrug i menneske-størrelse. Vi tror, at vores industrialiserede landbrugsland i fremtiden får glæde og gavn af en ny bølge små og lokalt forankrede producenter, hvor kunde og bonde kan se hinanden og tale sammen om deres fælles værdier. Høsteriet skal vise, at små jordbrug har en rolle at spille for en natur og madkultur i balance.
Høsteriet - En samarbejdsgård med Andelsgaarde
Siden slutningen af 2023 har Høsteriet været en samarbejdsgård med Andelsgaarde.
Andelsgaarde et en forening, som blev stiftet i 2018 med det formål at gennemføre et grønt generations skifte i landbruget. Andelsgaarde både opkøber jord og støtter små regenerative jordbrug som Høsteriet. Vores samarbejde med Andelsgaarde er afgørende for, at vi kan lave den mænge folkeoplysning vi gør og er med til at skabe større økonomisk stabilitet for os.
Bliver du medlem af Andelsgaarde er du med til at støtte op om flere små, regenerative jordbrug i Danmark.
Holdet bag Høsteriet
Høsteriet er drevet af et lille hold ansatte og elever, som alle er med til at gøre høsteriet til et hyggeligt og levende sted.
Holder i 2025 består af:
Marie Junker Boesen
Ejer og stifter af Høsteriet
Anne Høj Kristensen
Høst- og blomster medhjælper
Emma Leth
Gartner ansat - Udannet fra Den Regenerative Jordbrugsskole
Caroline Norager
Elev fra Den Regenerative Jordbrugsskole
Marie Fournier
Elev fra Kalø Økologiske Landbrugsskole
Elsebeth Junker
Underviser i skolehaverne
Høsteriets kerneværdier
Motivationen bag Høsteriet udspringer af et ønske om at gøre noget godt for vores fælles klima, natur og fødevareproduktion og er drevet af en drøm om at genskabe vores kontakt til den mad vi spiser og den natur vi er en del af.
Derfor arbejder vi på Høsteriet med 4 kerneværdier:
1) Jordforbedring
Vi arbejder aktivt med at opbygge jordens liv og kulstofindhold. Dette gør vi ved helt at undlade at pløje og kun bearbejde jorden skånsomt helt øverligt. Desuden benytter vi mange forskellige efterafgrøder og helårs-grøngødninger for at fiksere kulstof og kvælstof i jorden, fodre livet under og over jorden og passe på jordens struktur og holde på næringstofferne. Vi benytter desuden kompost-the for at booste mikrolivet.
2) Øget Biodiversitet
Vi arbejder for at forbedre forholdene for vilde bestøvere og insekter. Dette gør vi ved at sørger for høj plante diversitet, mange insektvenlige blomster og blomster blandinger, samt ved at skabe små habitater på og omkring marken.
3) Bæredygtighed
Vi vægter bæredygtighed meget højt og forsøger at mindske CO2 aftrykket mest muligt. Dette gør vi ved at forsøge altid at benytte genbrugsmaterialer når vi bygger noget. Dette betyder at både drivhuse og andre mindre konstruktioner er købt brugte eller bygget delvist af genbrugsmaterialer. Da bedriften stort set er fri for traktor timer og ikke har nogen opvarmede drivhuse, har produktionen et meget lavt forbrug af diesel og strøm. Vand fra vaskepladsen genbruges til vandigt af flerårige urter og der forsøges generelt at spare mest muligt på vandforbruget. Slutteligt afsættes grøntsager fra Høsteriet max 20 km væk fra produktionen, for at mindske transporten mest muligt.
4) formidling og åbenhed
Høsteriet er et åbent gartneri, hvor man altid er velkommen til at gå en tur rundt på marken. Vi ønsker at alle skal have mulighed for at følge med i sæsonen og få et indblik i hvordan grøntsager bliver til. I løbet af sæsonen holder vi markvandringer, kurser, mad-events, arbejdsdage m.m. alt sammen fordi vi tror på at det er vigtigt at bringe mad og mennesker tættere sammen. Se hvornår vi holder markvandringer og arbejdsdage HER, eller følg os på Instagram